Dorpsfeest Dedgum 2016                                      Fotoalbum dorpsfeest KLIK HIER

ELFSTEDENTOCHT “IN HET ZONNETJE”

Op 9 en 10 september vond weer het 2-jaarlijks Dorpsfeest van Dedgum plaats.                 

Dit keer werd het thema Elfstedentocht in het zonnetje gezet, zowel letterlijk als figuurlijk, vanwege het nog heerlijk zonnige weer en uit eerbetoon voor dit Friese topevenement.

De Elfstedentocht werd, sinds de eerste keer op 2 januari 1909, tot nu toe 15 keer verreden, bijna al weer 20 jaar geleden, in 1997, voor het laatst. Zou die ooit nog weer komen ? Wij hopen het van harte !

De versiering van het dorp deed de Elfstedenkoorts herleven, vele dorpsgenoten hadden in hun tuin vele bekende plaatsen en taferelen van de “Tocht der tochten” uitgebeeld. Van koek en zopietent, het bruggetje van Bartlehiem tot een kluunplaats en vele andere bekende taferelen. Een groot compliment voor alle makers, origineel en mooi gedaan !

Zoals we gewend zijn werd tijdens het dorpsfeest vooral de behendigheid van de deelnemers, zowel jong en oud, op de proef gesteld.

Het feest begon vrijdagmiddag met de kinderspelen. Een tovervee kwam  de loods binnen fietsen. Vele verhalen zuigt ze uit haar duim en om in de sfeer te komen werd er eerst levende stoelendans gedaan.

Daarna kreeg elk zijn instrument om mega grote zeepbellen te blazen. Geweldig om te zien. Niet alleen kinderen vonden het mooi, ook volwassenen waren onder de indruk en toverden lange, dikke zeepbellen de lucht in.

Op vrijdagavond werd in de loods bij Van der Gaast het Elfstedenspel gespeeld, een circuit met bordspelen vernoemd naar alle Friese Elfsteden. Een vermakelijk schouwspel waarbij groepjes van 4 ὰ 5 deelnemers onderling in het strijdperk traden en vooral door handigheid met de handen punten konden verdienen. Een gezellige happening, ook vooral aan de bar die voor een aantal dorpsgenoten tot in de kleine uurtjes doorging. 

Op zaterdagmorgen werden de Dedgummers wakker geroepen door de authentiek geklede dorpsomroeper Sjoerd Bouma uit Tjerkwerd en een half uur later  maakte de Boerenkapel van het Korps Eensgezindheid uit Tjerkwerd een muzikale rondgang met vrolijke muziek door het dorp. Vervolgens was er een gezellig koffie-uurtje waarbij ook vele oudere dorpsgenoten zich lieten zien.

De ochtend werd besloten met een “Tunnelvisie minivoetbaltoernooi” op het veld achter de kerk. Tunnelvisie omdat de voetballers heel weinig konden zien omdat ze een bril op hadden gemaakt van 2 plastic bekertjes met in de bodem daarvan een klein gaatje. Als je de bal probeerde te raken was ie al weer weg en velen botsten tegen elkaar op. Voor de toeschouwers een kolderiek gezicht. In de finale scoorde Janette van der Gaast de winnende treffer zonder dat ze zich daarvan bewust was. Een “lucky” (blind) schot dus !

Zaterdagmiddag stond opnieuw in het teken van behendigheid, maar nu met grote fysieke inspanningen. Het waren origineel bedachte spelen waarbij ook water en natuurlijk nat worden niet uit de weg werden gegaan. Naast de deelnemers vermaakten een groot aantal  toeschouwers zich ook prima. Na afloop wat het druk op het zonnige terras voor de loods, met dit weer gingen er wel een paar biertjes in.

Na een bijzonder grappig spel aan het begin van de zaterdagavond, zo langzaam mogelijk fietsen over 11 meter, gingen alle remmen los op muziek van de bekende feestband De Suskes, die een zeer gevarieerd repertoire ten gehore brachten.

De inwendige mens werd op beide dagen prima verzorgd door Herre en Gepke Heeres met hun prachtige snackcar. 

Al met al een zeer compleet, gezellig en zonnig dorpsfeest !

Bestuur van Dorpsbelang, bedankt voor jullie inspanningen !

 

Dick Habermehl