Piter Wilkens in Kerk Dedgum met LIBBENE STIENNEN

                                                                                                        Voor fotoalbum klik hier Piter Wilkens verlengt tournee Libbene stiennen

 

De tournee die Piter Wilkens afgelopen najaar met het programma ‘Libbene stiennen’ gemaakt heeft langs vijf Alde Fryske Tsjerken, krijgt in het nieuwe jaar een vervolg. Dat maakt directeur Gerhard Bakker van de Stichting Alde Fryske Tsjerken bekend. Er komt tevens een CD van het programma.

 

Piter Wilkens is dik tevreden over de vijf voorstellingen die hij afgelopen half jaar ter gelegenheid van het 45-jarige bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken gegeven heeft in Holwerd, Jorwert, Schurega, Leeuwarden-Huizum en Sint-Jacobiparochie. Na de lovende recensies over de première in Holwerd zaten de kerken steeds vol.

Diverse Plaatselijke Commissies van de Stichting Alde Fryske Tsjerken hebben hem inmiddels gevraagd of hij ook in hun kerk wil optreden. Wilkens gaat graag op die uitnodigingen in. De voorstelling is op 24 januari te zien in Olterterp, op 31 januari in Dedgum, op 7 februari in Britswert,

op 20 maart in Haskerdijken, op 3 april in Rottevalle en op 24 april in Boksum. Aanvangstijd 15.30 uur, entree € 12,50.

 

Directeur Bakker roemt de liedjes van Piter Wilkens. ,,Piter geeft de kerken terug aan de Friese samenleving. Sinds de jaren zestig zijn veel mensen met de rug naar de kerk komen te staan. Wilkens is in zijn liedjes in staat om te laten zien dat geloof – waarin dan ook - nog altijd van waarde is en dat de kerken het verdienen om meegenomen te worden naar de toekomst. Met name de laatste regel van het refrein van het lied ‘Komme en gean’ raakt mij: “Kom, til de tsjerke nei de takomst ta.” Dat hoor ik als een opdracht   voor alle Friezen. Help mee om de kerkgebouwen een toekomst te geven.”

Volgens Piter Wilkens heeft het verzoek om een programma over kerk en natuur te schrijven, nieuwe wegen geopend. “Hij kon nu opeens allerlei ideeën en thema’s kwijt waarvoor hij eerder geen plek had in zijn voorstellingen. Kijk naar zijn lied over de monniken, wat die niet allemaal voor Fryslân betekend hebben. En heb jij wel eens ooit een stuk tufsteen horen zingen?”

De Stichting krijgt veel positieve reacties. ,,We hebben Piter Wilkens gevraagd om nieuwe doelgroepen te bereiken. Aan de kaartreserveringen kunnen we zien dat er veel mensen bij zijn geweest die geen donateur zijn. We begeven ons dus buiten vertrouwde wegen. Dat is best een waagstuk. Gezien de grote belangstelling voor deze vijf voorstellingen heeft het goed uitgepakt.”

Bakker noemt ‘Libbene stiennen’ een cadeau aan de Friese samenleving. ,,De Friese taal is door Piter Wilkens verrijkt met vijftien prachtige nieuwe liedjes over kerk, geloof en natuur. Dat cadeau bieden we de Friezen graag aan, voor alle steun die wij nu al weer 45 jaar ontvangen. Met dank aan de Friese cultuurfondsen die ons jubileumproject Goddelijk Groen mogelijk hebben gemaakt.”

 

Wie belangstelling heeft voor de CD “Libbene stiennen” kan een e-mail sturen naar info@aldefrysketsjerken.nl